Fotogalerij

Veertig leerlingen uit het vierde leerjaar van de Vrije Basisschool De Brug kwamen op bezoek om te leren over de symbolen in de kerk en over het orgel.

Vrijdag 25 januari 2019 werd het barokorgel officieel voorgesteld aan de leden van het aanbevelingscomité. Organist-titularis Emmanuel Van Kerckhoven vertelde van aan het klavier over de ontelbare mogelijkheden van het instrument. Sommige leden van het comité durfden het aan om het orgel zelf uit te proberen.

Twee pareltjes in de Sint-Norbertuskerk: het Loret-Stevensorgel en het Kramer-Reilorgel. Goed voor het vertolken van een repertoire over een tijdspanne van meer dan 4 eeuwen. Schildersbedrijf de Jongh, hofleverancier in Nederland, zette intussen de cupola van de doopvont meesterlijk in mahonie-imitatie en bladgoud. In éénklank met het barokorgel.

De cantores van de Sint-Norbertuskerk verzorgden het hoogfeest van Epifanie.

Schola Cantorum van het Wardinstituut uit Roermond was te gast in de Sint-Norbertuskerk voor het opluisteren van de Gregoriaanse dienst tijdens de 3e adventszondag. Ook voor deze vieringen wordt het barokorgel ingezet!

Ruime belangstelling voor de Antwerpse Bachcantatedienst van zondag 2 december 2018, met het barokorgel in de hoofdrol

Het Kramer/Reilorgel

Het vergulden van de labia.

Eerste presentatie van het barokorgel op 21 oktober in een overvolle Sint-Norbertuskerk. Wat een feest! Met een Antwerpse Bachcantatedienst, een concert en toelichting door organist-titularis Emmanuel Van Kerckhoven, kinderworkshops met het Doe-orgel onder leiding van Koen Maris en een concert ‘Orgel en tango’ door Aart Bergwerff en het danspaar Frederico en Sylvia.

Front met orgelpijpen

Consoles, registerplaatjes en vooral veel orgelpijpen!

Plaatsen van het snijwerk, afwerking registerknoppen en schilderen van het podium

De schilder schildert nauwgezet verder..

Alle mechanieken zijn afgesteld. De schilder fascineert intussen met kunstige kwaststreken.

Kwasten, rollen, borstels, emmers, potjes en…verf: een nieuwe fase is van start gegaan. Vanaf nu staat het front helemaal in de steigers en is het orgel minder goed zichtbaar. Elektriciteitswerken Jan Da Costa bvba zorgt intussen voor een correcte aansluiting op het net.

Plaatsen torens, afwerking podium en eerste schilderwerken

Een gezellig komen en gaan van bezoekers tijdens de Open Monumentendag.

Technische opbouw binnenin de orgelkas

Het hoogste punt is bereikt. De vlag is gehesen!

Opbouw podium met spaanbalgen, onderkas en takelen windlade

Aankomst van de vrachtwagen met orgelonderdelen in Antwerpen

Levering en plaatsing van de stelling

Laatste werkbezoek aan het orgelbouwatelier van Hans Reil. Vanaf nu wordt het orgel ontmanteld en ingepakt om naar Antwerpen te komen.

Vorderingen van de werkzaamheden in het atelier van de orgelmaker

De eerste grondlaag, orgelpijpen en klavierbeleg.

Bezoek van Herman Van Rompuy.

De bouwwerken vorderen.

De ontwerper kreeg er grijze haren van, maar het eindresultaat mag gezien worden!

Leerlingen van de academie voor Podiumkunsten Essen-Kalmthout aan de slag met het ontwerp van ons orgel. Een mooie manier om jonge mensen te laten kennismaken met een bijzonder instrument.

Het aftellen is begonnen! Over enkele weken start het echte bouwen. Een paar van deze planken worden misschien wel een stukje van ons barokorgel.

Werkbezoek bij orgelmaker Hans Reil

Ondertekening van het contract met orgelmaker Hans Reil.